En un post passat comentava la necessitat d’acompanyar la ingesta de FIBRA amb AIGUA ABUNDANT per tal que aquesta fibra realment t’ajudi a regular el trànsit intestinal. Així doncs, si tens problemes de restrenyiment més o menys lleus, prova primer, no només menjar aliments rics en fibra, sinó també beure abundant aigua.
Aquestes recomanacions són per persones sense cap tipus de problemes als ronyons i/o sense problemes cardiovasculars. Si és així, s’hauria de valorar cada cas individualment, saber quin tipus de dieta porta, hàbits tòxics o no, exercici físic, fàrmacs, antecedents... en definitiva, si és el cas: consulta al teu metge J.
A la fibra també se li atribueix un paper beneficiós en la prevenció de malalties cardíaques i circulatòries. Doncs bé, en aquest post pretenc apropar-te al per què d’aquests – segons estudis fiables fets sobre el tema (i també en base a la meva experiència, la qual em permet dir si a mi o altres persones properes a mi, els hi ha funcionat).
Primer de tot saber que la fibra està composta per substàncies pràcticament no absorbibles, per tant, segueixen tot el trajecte intestinal sense ser absorbides: això li confereix part de la seva funció.
Una altra característica de la fibra és la capacitat de retenir aigua (aqui està el “kit” de la qüestió J): aquesta retenció d’aigua augmenta el volum del contingut que intestinal, el qual, a la vegada, incrementa el seu moviment (anomenat peristaltisme) per tal d’evacuar el què direm “residu intestinal”.
Què passa, doncs, al colon??? Personalment m’ho imagino com si aquest residu intestinal llisqués per ell amb molta més facilitat gràcies a aquesta retenció hídrica (a part d’augmentar el volum de la “bola”, la qual cosa ja és un estímul per moure l’intestí). M’explico, cert?
Tot i així, no fa falta que abusis de la fibra!! Ella també fa que tinguis més gasos, en algunes malalties digestives està contraindicada perquè pot irritar la mucosa de l’estómac, per exemple. També pot provocar, degut a la forma que té, similar a una xarxa, que alguns minerals quedin “segrestats” en ella (aquest mateix mecanisme serveix per altres substàncies com és el colesterol, això explicaria la propietat protectora a nivell cardiovascular).
Què vull transmetre amb això?? Que, com qualsevol cosa, persona, material, situació... té els seus avantatges i els seus inconvenients. En una dieta equilibrada hi cap “de todo un poco” (si a més a més, hi afegeixes l’estil de vida saludable que tots sabem – aigua, exercici físic, no fumar..., imagina’t!). Em sembla que ho resumeix molt bé la frase de: “tot en excés és dolent”.
I, ja saps, aliments rics en fibra: cereals i pa integrals, verdures i fruites generalment. No és res que no sàpigues ja, n’estic convençuda.
Pel què fa a quantitats: la OMS recomana ingerir uns 20-30 gr de fibra al dia aproximadament. En principi, repeteixo, en una dieta equilibrada ja tens aquest quantitat coberta. Però per fer-te una idea:
Kiwi mitjà (fes servir el sentit comú, sé que és molt inespecífic però també sé que entens què és un kiwi mitjà, cert?) aporta uns 10gr de fibra.
Plat de llenties també uns 10 gr, aproximadament.
Espinacs: és de les verdures que més n'aporta: per cada 100gt / uns 6 grams de fibra. Igualmente, les bledes i les carxofes, 100 gr de carxofes / 10 grams de fibra aproximadament.
Recorda també que els FRUITS SECS són una bona font!!
Tot això a mode d’orientació, “estamos”??
Si vols una llista més específica, consulta sense problema, ja saps on sóc.
Salut!!
Per a qui li interessi, link amb una llista d'estudis sobre la fibra dietètica, no els hi he donat "cop d'ull" a tots però Pubmed sol ser bona font. De totes maneres, a la carrera de med em van ensenyar (per cert, una profesora a qui tinc apreci com a persona i com a professional) que, un estudia fiable ha d'estar fet amb moltes persones, escollides aleatòriament, si és multicèntric millor (fet, el mateix estudi, per diferents centres especialitzats), explicat breument. I per fi el link:
http://scholar.google.es/scholar?q=pubmed+fibra+dietetica+cardiovascular&hl=es&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ei=3bCzUJCBFsGl0QWe1IHwAQ&ved=0CCwQgQMwAA