domingo, 15 de diciembre de 2013

TARTIFLETTE (català)

Aquest Octubre passat vaig estar a França treballant a la “vendage”, verema.
Va ser una experiència única. Treballàvem a un domini on cada dia ens donaven l’esmorzar, dinar i sopar. Imagina’t: menjar casolà francès!! Deliciós!

Vaig poder observar com mengen els francesos... bé, com a mínim els d’aquella regió anomenada Odenas, al nord de Lyon (per cert, quin paisatge més bonic!).
Utilitzen molt fromage (formatge), com ja sabem, cert?, molta mantega (comparat amb el nostre país), mostassa, maionesa i vi blanc (em refereixo per cuinar, no per beure). Així doncs, els làctics ocupen gran part dels seus àpats així com diferents tipus de salses. Fins i tot a les amanides hi barregen vinagretes fetes de mostassa i/o maionesa (en deu dies que hi vaig estar cap dia vaig menjar amanida amb oli d’oliva només, cosa que em va sorprendre).

Volia escriure sobre la Tartiflette. Prové de la Saboya, regió francesa prop de Lyon (este). La recepta va ser creada al 1980 y publicitada pel Sindicat Interprofessional del Reblochon.
Què és el Reblochon? És el tipus de formatge que s’utilitza per cuinar Tartiflette. Així doncs, ja pots veure que no estem davant d’una recepta tradicional, sinó més aviat creada per vendre.


Aquest plat està fet amb aquest formatge que et dic, patates cuites, bacó, nata, pebre negra i a vegades se li afegeix vi blanc (personalment, trobo que hi dóna un toc molt bo). Directament es posa al forn a gratinar.

Realment és un plat molt gustós. Penso que si tens una dieta equilibrada, pots menjar de tant en tant tartiflette. És un plat molt greixós i calòric, per això penso que “de tant en tant” i no cada setmana.

El formatge conté alta quantitat de proteïnes com més curat está.
El reblochon no és un dels formatges que més temps de curació té (6-8 setmanes) comparat amb d’altres. Tot i així, en general, es considera els formatges un aliment proteic.
La proteïna més present en aquests és la caseïna.
Mira, les proteïnes estan compostes per aminoàcids, aquests són la part que el nostre organisme utilitzarà. Hi ha aminoàcids que el nostre cos no pot sintetitzar i els obté a través dels aliments (aquests són els que anomeno “més útils”) i la caseïna està composta majoritàriament per aquests.

Com ja sabràs també, el formatge és ric en calci, igual que altres productes làctics. No només pots obtenir aquest mineral a través dels làctics, hi ha verdures que també en són molt riques (com per exemple els espinacs i les bledes).

En conclusió, et convido a què provis la Tartiflette, sense abusar-ne!

Algun dia la cuinaré per recordar els dies a la vendage i, especialment, a les persones que vaig trobar-me allí, els quals van fer que l’experiència fos inoblidable.
  

Merci beaucoup a ells!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario