Els hidrats de carboni, anomenats així genèricament per fer referència als GLÚCIDS, són compostos orgànics formats per carboni, hidrogen i oxigen. N'hi ha de diferents tipus i el què finalment el teu cos utilitza d'ells, és la GLUCOSA. Qualsevol cèl·lula del teu organisme pot fer servir la glucosa per obtenir-ne ENERGIA i poder fer les funcions necessàries per viure. Algunes, per exemple, les cèl·lules cerebrals, NOMÉS poden utilitzar aquest nutrient. Com pots veure, doncs, és un nutrient imprescindible.
Com a curiositat: el nom de Glúcid (o glícid també) prové del grec i al·ludeix al seu sabor dolç, interessant oi?
Intentaré explicar perquè pots canviar aquesta frase i dir: "no menjo aliments glucídics EN EXCÉS perquè engreixen". Ja veus, com sempre!
Serà diferent en una persona obesa, aleshores si que s'haurà de fer una redistribució de nutrients a la dieta!
Mira, el teu cos té un magatzem de glucosa que es troba al fetge i, en menys quantitat, al múscul. Després d'absorbir la glucosa, aquesta s'emmagatzema al fetge, el qual pot contenir, aproximadament uns 100 gr (de glucosa!! No d'aliment!!).
I la resta de glúcids, on van? Són els que faràs servir com energia! I, si tot i així, n'hi ha EN EXCÉS, aquests es convertiran en TRIGLICÈRIDS, és a dir, greix. Aquests (els triglicèrids) són els que poden causar obesitat. Així doncs, utilitzats de forma adequada, els "carbohidrats" no són causa d'obesitat. M'explico, cert?
Així doncs, si us plau, corregeix la frase de "els hidrats de carboni engreixen". O, si més no, especifica! I proporciona una quantitat raonable de glúcids al teu organisme ja que hi ha cèl·lules que viuen de la glucosa, no les deixis sense aquest plaer!
Aproximadament, de les calories totals que necessita un humà sa al dia (les quals depenen de la seva edat, pes, tipus de vida, exercici,...), un 50-55% d'aquestes hauria de provenir d'alimentació glucídica. El grup anomenat FARINACIS són els que més t'aporten glúcids. Aquest percentatge equival, a mode general, a 4 a 6 racions de farinacis al dia!
Significa, per orientar-te, una ració a cada àpat.
FARINACIS: cereals, llegums, arròs, pa, patata i tubercles, pasta.
Per exemple: amb els cereals de l'esmorzar, el plat arròs o de pasta per dinar, juntament amb una llesca de pa, més l'entrepà del berenar o les galetes, ja tens 4 racions.
Més el què mengis de fruita i verdura, i el sucre o mel que utilitzis, aproximadament, ja tens el 50% recomanat.
Recorda: sempre acompanyant a una dieta equilibrada i variada i en una persona sense patologia!!
Dins d'aquest percentatge, també es té en compte el tipus de glúcids. Per exemple, d'aquest 50%, només una petita quantitat hauria de provenir en forma de sucre, i la major part hauria d'aportar-se en forma de midó (cereals i derivats, que a més a més, contenen vitamines del grup B, com la B1 o tiamina - per això també les 4-6 racions de farinacis recomanades en una "dieta saludable").
Del percentatge de calories totals un 30%, aproximadament, hauria de ser en forma de lípids o greixos. I un 12-15% en forma de proteïnes. No em cansaré de repetir: no oblidis que aquestes recomanacions són per una persona principalment sana i depèn de molts factors, els quals ja he mencionat.
Aquí et deixo un mini-resum dels aliments rics en glúcids: arròs, pa, patata i altres tubercles, cereals, llegums (en forma de midó); fruites, mel i sucre (en forma de fructosa); algunes verdures com la remolatxa (en forma de sacarosa). Llet (en forma de lactosa).
Sacarosa, Fructosa, Lactosa i Midó: són glúcids, per tant, tots ens acaben proporcionant glucosa.
Per acabar, només dir-te que espero haver transmès, simplement, que no cal que radicalment eliminis els "hidrats de carboni" de la teva dieta perquè creus que t'engreixaran - només ho faran, com bé saps, si els prens en excés segons les teves necessitats. Recorda sempre que les teves cèl·lules gaudeixen amb ells ;)
SALUT!!
Bibliografia:
- "Alimentación y Dietoterapia", P. Cervera et al. Editorial McGraw Hill. 4ª edició.
No hay comentarios:
Publicar un comentario