lunes, 6 de abril de 2015

ASTÈNIA PRIMAVERAL

Aquesta és la definició de la RAE...

I aquests alguns dels símptomes característics de l'ASTÈNIA PRIMAVERAL:
cansament, desmotivació, irritabilitat, humor alterat, baixada de la libido, falta d'energia, dificultat per conciliar el son, falta de concentració, disminució de la gana.

T'identifiques amb ells? Potser només amb alguns?

Poden ser deguts al canvi d'horari, modificacions en l'ambient com són les condicions de llum, la pressió atmosfèrica, canvi meteorològic... canvi en alguns hàbits (el fet de què es faci fosc més tard, el bon temps, fan canviar les activitats), canvi en l'alimentació... tot això afecta a les nostres hormones així que no t'estranyi que el teu ritme biològic s'alteri i apareguin aquests símptomes.
El nostre cos necessitarà temps per adaptar-se. De totes maneres, el pots ajudar:

Alimentació: equilibrada, bona, variada.
Esport moderat: generaràs betaendorfines, conegudes com "hormones del benestar", que t'ajudaràn a combatre aquest estat.
- Procurarte activitats que t'aportin plaer. Per generar endorfines també.
- Respectar les teves hores de son.
Hidrata't bé. Ja saps, 1,5 - 2 al dia. 
- Sigues ordenat/da amb els horaris de la teva alimentació i del teu son, sobretot.. Per facilitar l'adaptació a l'organisme.

- Si hi ha altres símptomes com febre, mucositat, irritació gola, alteracions gastrointestinals... consulta al teu metge! No sembla que sigui astènia primaveral.
- Intenta no donar importància als pensaments negatius, poden ser conseqüència de l'alteració orgànica. Bé, a no ser que a la primavera se li sumi un moment vital conflictiu! Aleshores potser val la pena buscar una solució!


Com pots millorar la teva alimentació?
Proporciona al teu organisme hidrats de carboni complexes rics en el grup de vitamina B. Aquests són els cereals integrals, el mill, la civada, arròs, el sorgo, les llegums. Millor si intentes variar entre els que no porten gluten i els que si. El propi gluten en excés ens danya la mucosa intestinal i això pot acabar esdevenint en intolerància, entre altre problemes.
També obtindràs vitamines d'aquest grup del brócoli, cols i coliflor. Fixa't que la naturalesa t'ofereix aquestes verdures de temporada fins ben entrada la primavera.

Aporta també aliments rics en vitamina Ccítrics com el kiwi, les maduixes, taronja, llimona.Així com meló, tomàquet, brócoli, espinacs.

Evidentment que l'alimentació sigui, com sempre, de temporada.
Intenta disminuir els fregits, els làctics de vaca (millor cabra o ovella. Gran part de les al·lèrgies estan provocades per el gluten i la lactosa en excés), les begudes amb gas, alcohol, el sucre... aquests provoquen que el teu fetge es carregui de tòxics i no pugui depurar-los, degut a l'excés. El necessitem disponible per les seves funcions, en especial aquesta: la de depurar les toxines. La primavera és una estació que provoca moltes al·lèrgies: un fetge "carregat" pot empitjorar-les.

A més dels aliments anteriorment esmentats, pots protegir aquest òrgan amb Te Verde (tipus Bancha és una bona opció, així com el Sencha. Uns 3 al dia durant un mes), també les anous i l'alvocat (tot i que la seva temporada sigui a partir de maig, afegeix-li aleshores). Un altre bon aliment per "protegir" el fetge són les algues. Ull l'excés de qualsevol aliment!! 


¡SALUT!
Bibliografia:
- "Tabla de composición de Alimentos". Olga Moreiras et al. Ed. Pirámide. 16ena Edición. 
- www.onmeda.es 
- "Materia Medica". Bensky. Chinese Herbal Medicine.

No hay comentarios:

Publicar un comentario