domingo, 1 de marzo de 2015

T'HAS FIXAT EN COM MENGES?

En tots els "post" anteriors, hem posat l'atenció al "QUÈ" menges. Tant important com això és el "COM" menges.

Segur que bé ja saps, que si menges ràpid i mastegant poc no facilites la digestió. Però, per què? què vol dir això exactament?
Primer de tot, pensa que cada aliment que ingereixes està format per hidrats de carboni, proteïnes, greixos, vitamines, minerals, fibra, aigua... en més o menys proporció; aquests són els nutrients que tu necessites per poder funcionar, per poder viure. El procés de digestió és l'encarregat de què, en última instància, absorbeixis = assimilis aquests nutrients i eliminis allò que el teu cos no necessita o no pot assimilar.

Pensa que la digestió s'inicia a la boca... fem un incís: en realitat, s'inicia abans. Quan tu olores, veus algun plat de menjar, penses en un aliment, el teu organisme comença a segregar saliva i sucs gàstrics, és a dir, ja es prepara per una possible ingesta. I això ho saps perquè ho has experimentat. Quantes vegades has utilitzat la frase de "se'm fa la boca aigua" i en quin context?

Doncs bé, un cop l'organisme es prepara i t'avisa de què tens gana, busques aliment. Quan el poses a la boca, les dents el trituren per fer-l'ho més digerible; igualment, la saliva porta una sèrie d'enzims que comencen a actuar. Tota acció a aquest nivell té l'objectiu de fer més assimilable l'aliment. Assimilar significa, en aquest context, absorbir, "fer passar" els nutrients des dels intestins cap a l'interior de l'organisme, a la nostra sang (on s'utilitzaran per diverses funcions).

Ara pensa, si mastego poc no trituro bé el menjar, cert? i si ho faig ràpid, no deixo suficient temps l'aliment a la boca perquè es mescli amb la saliva i aquesta actui, si? Ara pensa que aquest menjar mastegat poc i ràpid anirà direcció estómac. Allí també hi ha una sèrie d'enzims i molècules que actuen per poder assimilar els nutrients. Però si fas el pas previ a l'estómac tant ràpid, l'aliment que arriba no està ben triturat: l'estómac tindrà "més feina". I això pot provocar malestar, digestions pesades, gasos... 

És important, doncs, prendre't el teu temps per alimentar-te. I la qualitat d'aquest temps!! Si estàs pensant que "has de fer no sé què", "has d'anar no sé a on", "a la feina tal"... activaràs el teu sistema nerviós simpàtic. N'has sentit parlar? Doncs és el que ens posa en atenció, ens activa. Justament aquest sistema redueix l'activitat digestiva (menys sucs salivals i gàstrics = més mala digestió). M'explico cert?

Resumint: menjar tranquil, intentant desconnectar d'altres pensaments i només notant què estàs menjant i les sensacions que et provoca (la olor, el sabor, textura, nota com salives, com et calmes...). Això ja et comportarà mastegar més i no fer-ho ràpidament. 

M'agrada molt pensar en com m'alimento a nivell físic (què menjo i com ho faig) i relacionar-ho amb la meva forma de viure, d'assimilar la vida, de digerir-la, d'entendre-la. Fixa't la definició de "digestió" del RAE: http://buscon.rae.es/drae/srv/search?val=diger%ED 
També ho defineix com a un procés psíquic
Una persona que menja lentament, serà que també assimila les vivències lentament i necessita més estona que una altra per digerir-les??

Com menges tu? i a nivell psíquic? hi trobes relació??




No hay comentarios:

Publicar un comentario