martes, 17 de noviembre de 2015

KAMUT

Avui he provat el pa de Kamut, tenia pendent fer-ho. Sabor dolcet, suau, textura més aviat densa... m'ha agradat.

Llegint una miqueta sobre aquest cereal, m'he assabentat de què tot apunta que prové de les terres d'Egipte, des d'on es va extendre a altres regions, passant primer de tot per EUA. 
Hi ha varies històries sobre el seu origen (una d'elles diu que el van trobar dins una tomba egípcia). 
Va arribar a EUA l'any 1949 i es va conrear. Diuen que ser un bioquímic i científic agrícola d'aquelles terres qui va investigar els beneficis i el gran valor nutricional del Kamut. 

Actualment, és marca registrada (Kamut Khorasan) per la companyia Kamut Internacional, que el conrea de manera orgànica a EUA i ha establert pautes de qualitat pel seu cultiu així com per la producció d'aliments orgànics elaborats d'aquest gra. Així doncs, si compres Kamut registrat t'assegures que prové d'aquesta agricultura ecològica i que no conté altres varietats de blat convencional.
És el gra més antic que es coneix; molt resistent a plagues, fet que el fa idoni per conreu ecològic.

Comparant-lo amb el gra de blat convencional, s'ha vist que el Kamut...

- Conté, aproximadament, un 30% més de proteïnes, així com l'aminoàcid essencial Lisina (no sol ser-hi en altres cereals).
- Més quantitat d'hidrats de carboni complexes.
- Fins el doble de lípids, sobretot àcids grassos insaturats i d'algunes vitamines (B1 i B2).
- Cinc vegades més quantitat de niacina (B3) i vitamina E.
- Minerals: unes 3 vegades més densitat de calci, fòsfor, magnesi, potassi i ferro i elevada quantitat de zinc i seleni.
- Menor quantitat d'aigua (li proporciona resistència davant d'insectes i dificulta que es faci malbé. Així com menor pèrdua de nutrients hidrosolubles).
- Menor quantitat de fibre, el fa més digerible.

Tots aquesta valors nutricionals el fan especialment interessant per l'alimentació d'esportistes, podent-lo ingerir dins l'àpat previ a una prova.


Revisant estudis varis... no n'he trobat de contundents (sobretot per la quantitat de la mostra) pel què fa a efectes a nivell del metabolisme humà, però si n'he trobat sobre investigació a nivell molecular amb rates. Els primers suggereixen que el Kamut pot reduir els radicals lliures així com estats inflamatoris en l'humà. Els segons, demostren, en rates, que el Kamut protegeix de l'estrés oxidatiu millor que el gra de blat que solem ingerir. 
L'efecte antioxidant pot ser beneficiós en cas de colesterol així com problemes cardiovasculars. Se sap que la combinació de seleni i vitamina E el potencien.
Val a comentar aquí, que la medicina tradicional xinesa li atribueix gran energia vital i ser saludable per el nostre fetge, sobretot el de persones fàcilment irritables (el fetge regula aquest emoció, segons ells).

Aquest cereal conté gluten. En ser menor la quantitat, s'ha estudiat sipot ser ingerit per celíacs sense efectes tòxics però no s'han mostrat evidències de menor toxicitat. Així doncs, no és recomanat per intolerants al gluten o celíacs.

I, finalment, pel què fa a com cuinar el gra. És bo deixar-lo un parell d'hores en remull abans de fer-ho. Una tassa de gra de Kamut per dues d'aigua o de caldo vegetal, ho portes a ebullició a foc mitjà i li deixes fins que hagi perdut tota l'aigua (45 minuts aproximadament). Pots servir-lo amb verdures, simplement amb oli, all i julivert... al teu gust.





BIBLIOGRAFIA.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23299714
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354720/figure/fig2/
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22129853
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21337578
- http://www.kamut.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario