jueves, 12 de noviembre de 2015

KOMBUCHA

Has sentit parlar del te Kombucha?  
Fa un parell de dies, a la botiga (treballo a una botiga de tès, temàtica ben interessant), va entrat una clienta preguntant si teníem te verd per fer Kombucha. L'havia sentit anomenar però no m'havia parat a buscar informació sobre ell... fins avui...

El te Kombucha s'obté a través de la fermentació de te negre (generalment, tot i que també es pot utilitzar te verd). La fermentació la porten a terme una colònia simbiòtica de diverses bactèries i fongs, la qual anomenen SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).   

- Prepares el te: aigua a escalfar, just abans de bullir apagues el foc i fas la infusió amb el te (si és negre, uns 4-5 minuts. Verd 2-3). Uns 25 gr de te per un litre d'aigua.

- Ho coles i afegeixes el sucre (60gr sucre per un litre d'aigua). Remenes bé i ho deixes refredar tapat. La calor podria danyar la colònia. 

- A temperatura ambient hi afegeixes l'SCOBY i ho deixes així durant uns 10 dies (com més dies més sabor avinagrat i menys sucres). Que no li toqui el sol directament però que la temperatura ambient sigui d'uns 20-25ºC. 

El resultat és una beguda probiòtica que conté vinagre, vitamines (sobretot del grup B i C) i un munt d'altres components químics: aminoàcids, enzims, àcid làctic, acètic, glucorònic, entre altres. 
SCOBY conté, més generalment, Saccharomycodes lidwigii, Bacterium xylinum, xylinoides, katogenum, gluconicum, Schizosaccaromyces pombe i Candida stellata. I és fantàstic perquè es va reproduint així que si jo tinc SCOBY, després de fer la fermentació, et podré oferir un altre lot d'SCOBY.

Té origen a la Xina, on el coneixien com a te de la immortalitat. Utilitzat també, històricament, a Rússia i Alemania. 
La medicina tradicional xina li atribueix, a aquest te, propietats per millorar el trànsit intestinal així com problemes gàstrics, diuen que enforteix el sistema immunològic ajudant a millorar al·lèrgies; disminució dels síndromes premenstruals, ajuda a normalitzar la pressió arterial, a combatre l'artritis disminuint els dolors articulars; se li atribueixen propietats per millorar problemes dermatològics; diuen, també, que funciona com a antibiòtic en determinades infeccions i com a preventiu de la pèrdua de memòria. 

No hi ha estudis científics suficients que avalin aquestes propietats. Alguns estudis si que mostren activitat antimicrobiana in vitro, milloria davant l'insomni i alleujament de dolors en animals, no en humans. Altres, han demostrat beneficis en malalties metabòliques i en algunes infeccions, conseqüència d'estimular el sistema immunològic, així com efectes antioxidants i hepatoprotectors. 

Per contra, hi ha estudis que mostren efectes adversos: en tractar-se de bactèries i fongs s'han reportat alguns casos d'infeccions lleus per no fer una preparació del te adequada i amb mesures higièniques correctes; molèsties estomacals i reaccions al·lèrgiques en beure'l.
Tot i així, hi ha moltes experiències de persones que han notat millories en determinats àmbits, actualment, i al llarg de la seva història. Tant una cosa com l'altre, no significa que a tothom li pugui ser beneficiós. 

No és recomanable en cas d'embaràs o lactància, així com tampoc en cas de persones amb un sistema immunològic deficient; podria estar contaminat (per contaminació creuada) en cas de no preparar-lo amb les mesures higièniques necessàries.

SALUT!!!


Bibliografia:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16582024
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24192111
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12808367
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10914673
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15282124
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10914673
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18781766
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8559192
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/kombucha-tea/faq-20058126
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-538-kombucha%20tea.aspx?activeingredientid=538&activeingredientname=kombucha%20tea
http://www.seedsofhealth.co.uk/fermenting/index.shtml

No hay comentarios:

Publicar un comentario