martes, 17 de noviembre de 2015

KAMUT

Avui he provat el pa de Kamut, tenia pendent fer-ho. Sabor dolcet, suau, textura més aviat densa... m'ha agradat.

Llegint una miqueta sobre aquest cereal, m'he assabentat de què tot apunta que prové de les terres d'Egipte, des d'on es va extendre a altres regions, passant primer de tot per EUA. 
Hi ha varies històries sobre el seu origen (una d'elles diu que el van trobar dins una tomba egípcia). 
Va arribar a EUA l'any 1949 i es va conrear. Diuen que ser un bioquímic i científic agrícola d'aquelles terres qui va investigar els beneficis i el gran valor nutricional del Kamut. 

Actualment, és marca registrada (Kamut Khorasan) per la companyia Kamut Internacional, que el conrea de manera orgànica a EUA i ha establert pautes de qualitat pel seu cultiu així com per la producció d'aliments orgànics elaborats d'aquest gra. Així doncs, si compres Kamut registrat t'assegures que prové d'aquesta agricultura ecològica i que no conté altres varietats de blat convencional.
És el gra més antic que es coneix; molt resistent a plagues, fet que el fa idoni per conreu ecològic.

Comparant-lo amb el gra de blat convencional, s'ha vist que el Kamut...

- Conté, aproximadament, un 30% més de proteïnes, així com l'aminoàcid essencial Lisina (no sol ser-hi en altres cereals).
- Més quantitat d'hidrats de carboni complexes.
- Fins el doble de lípids, sobretot àcids grassos insaturats i d'algunes vitamines (B1 i B2).
- Cinc vegades més quantitat de niacina (B3) i vitamina E.
- Minerals: unes 3 vegades més densitat de calci, fòsfor, magnesi, potassi i ferro i elevada quantitat de zinc i seleni.
- Menor quantitat d'aigua (li proporciona resistència davant d'insectes i dificulta que es faci malbé. Així com menor pèrdua de nutrients hidrosolubles).
- Menor quantitat de fibre, el fa més digerible.

Tots aquesta valors nutricionals el fan especialment interessant per l'alimentació d'esportistes, podent-lo ingerir dins l'àpat previ a una prova.


Revisant estudis varis... no n'he trobat de contundents (sobretot per la quantitat de la mostra) pel què fa a efectes a nivell del metabolisme humà, però si n'he trobat sobre investigació a nivell molecular amb rates. Els primers suggereixen que el Kamut pot reduir els radicals lliures així com estats inflamatoris en l'humà. Els segons, demostren, en rates, que el Kamut protegeix de l'estrés oxidatiu millor que el gra de blat que solem ingerir. 
L'efecte antioxidant pot ser beneficiós en cas de colesterol així com problemes cardiovasculars. Se sap que la combinació de seleni i vitamina E el potencien.
Val a comentar aquí, que la medicina tradicional xinesa li atribueix gran energia vital i ser saludable per el nostre fetge, sobretot el de persones fàcilment irritables (el fetge regula aquest emoció, segons ells).

Aquest cereal conté gluten. En ser menor la quantitat, s'ha estudiat sipot ser ingerit per celíacs sense efectes tòxics però no s'han mostrat evidències de menor toxicitat. Així doncs, no és recomanat per intolerants al gluten o celíacs.

I, finalment, pel què fa a com cuinar el gra. És bo deixar-lo un parell d'hores en remull abans de fer-ho. Una tassa de gra de Kamut per dues d'aigua o de caldo vegetal, ho portes a ebullició a foc mitjà i li deixes fins que hagi perdut tota l'aigua (45 minuts aproximadament). Pots servir-lo amb verdures, simplement amb oli, all i julivert... al teu gust.





BIBLIOGRAFIA.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23299714
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354720/figure/fig2/
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22129853
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21337578
- http://www.kamut.com/

viernes, 13 de noviembre de 2015

TE KOMBUCHA

¿Has oído hablar del te Kombucha?
Hace un par de días, en la tienda (trabajo en una tienda de tés, temática muy interesante), vino una clienta preguntando si teníamos te verde para hacer Kombucha. Había escuchado su nombre pero no había buscado información... hasta hoy...

El té Kombucha se obtiene a través de una fermentación del te negro (generalmente, aunque el verde también se puede utilizar). La fermentación la llevan a cabo una colonia simbiótica de distintas bacterias y hongos, ésta se llama SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).   

- Preparas el te: agua a calentar al fuego que vas a parar justo antes de que empiece a hervir (cuando salga vapor). Preparas la infusión (tiras el agua en el recipiente donde hay el infusor con el té y lo dejas unos 4-5 minutos en el caso de té negro, 2-3 en el verde). Unos 25 gr de té para un litro de agua.

- Lo cuelas y añades el azúcar (unos 60 gr por litro de agua). Mezclas bien y lo dejas enfriar, tapándolo. El calor puede dañar a la colonia.

- A temperatura ambiente, le añades el SCOBY y lo dejas así, tapado, durante unos 10 días (cuantos más días, más avinagrado el sabor y menos azúcares). En un sitio donde no le toque el sol directamente pero que la temperatura ambiente sea entre 20-25ºC. 

El resultado es una bebida probiótica que contiene vinagre, vitaminas grup B i C, sobretodo, otros componentes químicos como enzimas, ácido láctico, acético y glucorónico y aminoácidos, entre otros.
  
SCOBY contiene bacterias y hongos como: Saccharomycodes lidwigii, Bacterium xylinum, xylinoides, katogenum, gluconicum, Schizosaccaromyces pombe y Candida stellata. Una vez tienes el te Kombucha preparado verás que SCOBY se "reproduce", así que obtienes otro SCOBY que puedes ofrecer o guardar.

Su origen es en la China, pero ha sido utilizado también, históricamente, en Rusia y Alemania.
La medicina tradicional china le atribuye propiedades como: mejora del tránsito intestinal y otras molestias gástricas, dicen que fortalece el sistema inmune ayudando también a mejorar las alergias; disminución del síndrome premenstrual, normalizar la tensión arterial, disminución de dolores articulares así como mejoría en caso de lesiones dérmicas. Dicen, también, que funciona como antibiótico en determinadas infecciones y como preventivo de la pérdida de memoria.
Como siempre: ojo! La industria es poderosa y puede crear "milagros" donde no los hay. Ni tanto ni tan poco.

No hay suficiente evidencia científica que avale los beneficios ni los riegos de tomar este te. Sin embargo, hay las miles y millones de experiencias de las personas que han notado los frutos de tomarlo, tan actualmente como a lo largo de su historia.

Existen algunos estudios donde si se ha demostrado actividad antimicrobiana in vitro y mejoría del insomnio y dolores en ratas, no en humanos. Otros han demostrado beneficios en determinadas patologías metabólicas y en algunas infecciones, consecuencia de un estímulo en el sistema inmune, así como efectos antioxidantes y hepatoprotectores.

Por contra, hay otros estudios que demuestras efectos adversos: como se trata de bacterias y hongos, se han reportado algunos casos de infecciones leves debido a una preparación inadecuada y sin las medidas higiénicas correctas; algunas molestias gástricas también y reacciones alérgicas.

Con todo esto, me viene a la cabeza que cada individuo es un mundo, así que hay que probarlo para poder opinar a nivel subjetivo. 

No se recomienda en caso de embarazo ni de lactancia, tampoco en caso de personas con un sistema inmune deficiente ya que podría estar contaminado (por contaminación cruzada debido a la preparación sin las debidas medidas higiénicas).



SALUD!!!





Bibliografia:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16582024
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24192111
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12808367
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10914673
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15282124
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10914673
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18781766
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8559192
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/kombucha-tea/faq-20058126
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-538-kombucha%20tea.aspx?activeingredientid=538&activeingredientname=kombucha%20tea
http://www.seedsofhealth.co.uk/fermenting/index.shtml

jueves, 12 de noviembre de 2015

KOMBUCHA

Has sentit parlar del te Kombucha?  
Fa un parell de dies, a la botiga (treballo a una botiga de tès, temàtica ben interessant), va entrat una clienta preguntant si teníem te verd per fer Kombucha. L'havia sentit anomenar però no m'havia parat a buscar informació sobre ell... fins avui...

El te Kombucha s'obté a través de la fermentació de te negre (generalment, tot i que també es pot utilitzar te verd). La fermentació la porten a terme una colònia simbiòtica de diverses bactèries i fongs, la qual anomenen SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).   

- Prepares el te: aigua a escalfar, just abans de bullir apagues el foc i fas la infusió amb el te (si és negre, uns 4-5 minuts. Verd 2-3). Uns 25 gr de te per un litre d'aigua.

- Ho coles i afegeixes el sucre (60gr sucre per un litre d'aigua). Remenes bé i ho deixes refredar tapat. La calor podria danyar la colònia. 

- A temperatura ambient hi afegeixes l'SCOBY i ho deixes així durant uns 10 dies (com més dies més sabor avinagrat i menys sucres). Que no li toqui el sol directament però que la temperatura ambient sigui d'uns 20-25ºC. 

El resultat és una beguda probiòtica que conté vinagre, vitamines (sobretot del grup B i C) i un munt d'altres components químics: aminoàcids, enzims, àcid làctic, acètic, glucorònic, entre altres. 
SCOBY conté, més generalment, Saccharomycodes lidwigii, Bacterium xylinum, xylinoides, katogenum, gluconicum, Schizosaccaromyces pombe i Candida stellata. I és fantàstic perquè es va reproduint així que si jo tinc SCOBY, després de fer la fermentació, et podré oferir un altre lot d'SCOBY.

Té origen a la Xina, on el coneixien com a te de la immortalitat. Utilitzat també, històricament, a Rússia i Alemania. 
La medicina tradicional xina li atribueix, a aquest te, propietats per millorar el trànsit intestinal així com problemes gàstrics, diuen que enforteix el sistema immunològic ajudant a millorar al·lèrgies; disminució dels síndromes premenstruals, ajuda a normalitzar la pressió arterial, a combatre l'artritis disminuint els dolors articulars; se li atribueixen propietats per millorar problemes dermatològics; diuen, també, que funciona com a antibiòtic en determinades infeccions i com a preventiu de la pèrdua de memòria. 

No hi ha estudis científics suficients que avalin aquestes propietats. Alguns estudis si que mostren activitat antimicrobiana in vitro, milloria davant l'insomni i alleujament de dolors en animals, no en humans. Altres, han demostrat beneficis en malalties metabòliques i en algunes infeccions, conseqüència d'estimular el sistema immunològic, així com efectes antioxidants i hepatoprotectors. 

Per contra, hi ha estudis que mostren efectes adversos: en tractar-se de bactèries i fongs s'han reportat alguns casos d'infeccions lleus per no fer una preparació del te adequada i amb mesures higièniques correctes; molèsties estomacals i reaccions al·lèrgiques en beure'l.
Tot i així, hi ha moltes experiències de persones que han notat millories en determinats àmbits, actualment, i al llarg de la seva història. Tant una cosa com l'altre, no significa que a tothom li pugui ser beneficiós. 

No és recomanable en cas d'embaràs o lactància, així com tampoc en cas de persones amb un sistema immunològic deficient; podria estar contaminat (per contaminació creuada) en cas de no preparar-lo amb les mesures higièniques necessàries.

SALUT!!!


Bibliografia:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16582024
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24192111
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12808367
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10914673
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15282124
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10914673
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18781766
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8559192
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/kombucha-tea/faq-20058126
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-538-kombucha%20tea.aspx?activeingredientid=538&activeingredientname=kombucha%20tea
http://www.seedsofhealth.co.uk/fermenting/index.shtml

miércoles, 11 de noviembre de 2015

BARBIES (spanish-english)

A raíz de un curso que estoy realizando sobre psicología y psicopatología del embarazo, acabo de conectar, de nuevo, con un tema que me enerva y que cada día veo en anuncios (por la calle, revistas, tv), en muchas tiendas de ropa para mujer, escucho también a boca de mujeres cercanas... el "debo estar delgada"!!!!

¿Sabes cuánta energía destinan algunas de las mujeres que te cruzas por la calle con este tema???? Energía que podría utilizar a su disposición para estudiar, leer, quererse, aprender, entre mil opciones más!!!

Como mujer me siento indignada al ver "modelos" con infrapeso, y representa que son modelos!!! (definición en la RAE: "1. m. Arquetipo o punto de referencia para imitarlo o reproducirlo"). Me siento irritada al ver el trato que recibimos las mujeres: tienes que estar perfecta, delgada, sin arrugas - aunque la vejez es lo que tiene pero, claro, tampoco puedes envejecer!!!!. Me niego a reducir a esto, a la mujer!! Aceptación es lo que hace falta! Amor propio!

Pero, claro, ya des de bien pequeñitas que nos enseñan y vincular a la mujer con todo esto (perfecta, delgada, cariñosa, tierna, "mamacita", sin arrugas, vestir a la moda...) a través de los medios de comunicación, cuentos, películas, anuncios, juguetes: la muñeca Barbie es un gran ejemplo...  y yo también he jugado con ella (por suerte, no sólo con ella, también con las Barriguitas, con los Clics, con los cochecitos pequeños, con la pelota en la calle, con las "gomas" de saltar, con la cuerda de saltar... No digo haya que quitarla de la vista, no! También hay el placer de jugar y punto. Pero si ver qué nos enseñan a través de los juguetes).
Barbie, Nancy, princesas de todo tipo, ahora Monster High... todas perfectas, guapas, hermosas, jóvenes!

Como persona, mujer, médico y técnica en dietética, cuando me consulta alguien pidiéndome una dieta con el objetivo de adelgazar, lo primero que quiero es ver su peso, su talla, su edad, su IMC y estilo de vida. Con todo esto, ver si necesita perder kilos para ganar en salud. Si tiene un peso adecuado para su talla y edad, no hay dieta hipocalórica que valga. Lo que puedo ofrecer, en estos casos, es asesoramiento alimentario (hábitos alimentarios y estilos saludables de vida) y recomendar prestar más atención a su cuerpo: amarlo, quererlo, aceptarlo, escucharlo... 
Cuando uno cuida su modus vivendi a todos los niveles: se busca una vida lo más agradable posible, dentro de sus limitaciones y posibilidades, intenta tener un global feliz, se quiere, busca amistades enriquecedoras así como experiencias de vida; así lo hace también con la alimentación. Y no por estar delgada, si en busca del bienestar físico, mental, emocional... bienestar, salud.


BARBIES DOLL

I started a course about psycopathology during pregnancy and it makes to remind me something that I hate! And I can observe it everywhere I go, adds in the street, TV, magazines, women clothes shop, I heard women talking about it: "I HAVE TO slim down"!!!!!

A lot of women you see in the street waste energy to get this aim!!!!! Energy that they can use studying, learning, loving themselves, reading, and whatever they want!!! They are slaves!!!

As a women, it makes me angry... I know everyone can do whatever they want with their life, but, please, ask yourself if it is what do you want... I cannot believe the "models" in the adds, tv, magazines... have no muscle, no fat, almost just bones! This is no healthy... And "model" in the dictionary: "Noun. A standard or example for imitation or comparison".

Most of the publicity about women makes us thought that we HAVE TO be perfect always, beautiful, skinny, without wrinkles (it is human nature, we get old every day and our body changes... but, even, women have to young forever!!). I deny this view! We all will be happier if we love ourselves, accept our bodies, our minds... we are not perfect, we are human and that's it.

Through adds, films, book, dolls, games, we learn about these women archetypes (we have to be slim, tender, young...). Barbie toy is a good example!! And I also played with it (not just with it, I also played football, another toys, chasing...). I know that children need to try out all the games possible to develop themselves, it's a pleasure! But I think we need to be aware the values the games can teach.

As a women, human being, doctor and dietitian, when somebody ask me for a diet to lose weight, firstly, I need to check his/her weight, height, age, BMI and life style. Next, I can see if it is healthy that he/she loses weight. If it is not healthy, I will not offer a weight-lose diet but I can offer counseling about food and health, besides suggest take care of his/her body: to love it, to accept it, to listen it... just being...

I think that when people take care of his/her life trying to find pleasant experience, as nice as he/she can, I know there are limits and different possibilities. Trying to love themselves as much as they can... I'm sure if they try it, they also will eat a balanced food to take care of their bodies... looking for well-being as much as they can...




domingo, 1 de noviembre de 2015

PUBLICITAT ESPAI LI...





Pots contactar amb nosaltres a espailiespaili@gmail.com. Ens trobes també al facebook Espai Li.

miércoles, 21 de octubre de 2015

http://alimentacioisalut.com/

NO TE LO PIERDAS, EN BALAGUER, ESTE FIN DE SEMANA 24-25 OCTUBRE, FERIA DE ALIMENTACIÓN Y SALUD!!!!


NO TE LA PERDIS, A BALAGUER, AQUEST CAP DE SETMANA 24-25 OCTUBRE, FIRA D'ALIMENTACIÓ I SALUT!!!


ESPAI LI - espai per treure's tot el pes que sobra, de sobre (emocional, físic, mental) i tenir cura de tu

Ja teniu obert ESPAI LI, on trobaràs una oferta ben eclèctica de possibilitats que tenen com a objectiu principal: la teva salut. 

T'oferim assessorament dietètic, alimentació individualitzada segons les teves necessitats i estil de vida, quiromassatge i reflexologia podal i vertebral. Així com Coaching i Gestalt. 
T'ho oferim de forma individual, és a dir, només psicoteràpia, per exemple, o bé només tractament a través de la reflexologia podal. O bé t'oferim un tractament global per aconseguir l'objectiu esmentat. 
En breu pujo el tríptic publicitari.

Tens la oportunitat de fer-ho presencial o a través d'Skype (evidentment el massatge no té possibilitats per skype :) 

Pots contactar amb nosaltres a través d'internet: espailiespaili@gmail.com.
T'informarem sobre el nostre funcionament, qui som, horaris, preus i tot allò que vulguis saber. 





We've just opened ESPAI LI, you'll find different offers all of them have the same aim: your health.

We offer you personal advising about food, alimentation, diets customized, massage therapy, feet  and spine reflexology. We also offer you Coaching and Gestalt psychotherapy. You can ask for an individual session (just massage, or just psychotherapy, for example) or you can ask for a global treatment. 
Next post will contains the add.

If you cannot come to Espai Li, we also offer you the chance to do it through Skype (of course, not the massage). 

You can contact us: espailiespaili@gmail.com.
We'll explain you who we are, how we work, prices, schedules and everything you want to do.





Justo hemos abierto Espai Li, donde encontrarás distintas y variadas ofertas todas con el mismo objetivo: tu salud. 

Ofrecemos asesoramiento dietético, sobre alimentación, dietas personalizadas según momento vital, quiromasaje y reflexologia podal y vertebral; además de Coaching y psicoterapia Gestalt. Puedes acceder a sesiones individuales (sólo tratamiento a través de la reflexología, por ejemplo, o bien sólo psicoterapia Gestalt) o escoger un tratamiento global. 
En el siguiente post subo la publicidad.

Tienes la oportunidad de venir al centro o bien hacerlo a través de Skype (por supuesto, no los masajes ;)

Puedes contactar con nosotros en: espailiespaili@gmail.com. 
Te informamos sobre quién somos, cómo trabajamos, precios, horarios, y sobre aquello que quieras saber del tema.