lunes, 6 de abril de 2015

ASTÈNIA PRIMAVERAL

Aquesta és la definició de la RAE...

I aquests alguns dels símptomes característics de l'ASTÈNIA PRIMAVERAL:
cansament, desmotivació, irritabilitat, humor alterat, baixada de la libido, falta d'energia, dificultat per conciliar el son, falta de concentració, disminució de la gana.

T'identifiques amb ells? Potser només amb alguns?

Poden ser deguts al canvi d'horari, modificacions en l'ambient com són les condicions de llum, la pressió atmosfèrica, canvi meteorològic... canvi en alguns hàbits (el fet de què es faci fosc més tard, el bon temps, fan canviar les activitats), canvi en l'alimentació... tot això afecta a les nostres hormones així que no t'estranyi que el teu ritme biològic s'alteri i apareguin aquests símptomes.
El nostre cos necessitarà temps per adaptar-se. De totes maneres, el pots ajudar:

Alimentació: equilibrada, bona, variada.
Esport moderat: generaràs betaendorfines, conegudes com "hormones del benestar", que t'ajudaràn a combatre aquest estat.
- Procurarte activitats que t'aportin plaer. Per generar endorfines també.
- Respectar les teves hores de son.
Hidrata't bé. Ja saps, 1,5 - 2 al dia. 
- Sigues ordenat/da amb els horaris de la teva alimentació i del teu son, sobretot.. Per facilitar l'adaptació a l'organisme.

- Si hi ha altres símptomes com febre, mucositat, irritació gola, alteracions gastrointestinals... consulta al teu metge! No sembla que sigui astènia primaveral.
- Intenta no donar importància als pensaments negatius, poden ser conseqüència de l'alteració orgànica. Bé, a no ser que a la primavera se li sumi un moment vital conflictiu! Aleshores potser val la pena buscar una solució!


Com pots millorar la teva alimentació?
Proporciona al teu organisme hidrats de carboni complexes rics en el grup de vitamina B. Aquests són els cereals integrals, el mill, la civada, arròs, el sorgo, les llegums. Millor si intentes variar entre els que no porten gluten i els que si. El propi gluten en excés ens danya la mucosa intestinal i això pot acabar esdevenint en intolerància, entre altre problemes.
També obtindràs vitamines d'aquest grup del brócoli, cols i coliflor. Fixa't que la naturalesa t'ofereix aquestes verdures de temporada fins ben entrada la primavera.

Aporta també aliments rics en vitamina Ccítrics com el kiwi, les maduixes, taronja, llimona.Així com meló, tomàquet, brócoli, espinacs.

Evidentment que l'alimentació sigui, com sempre, de temporada.
Intenta disminuir els fregits, els làctics de vaca (millor cabra o ovella. Gran part de les al·lèrgies estan provocades per el gluten i la lactosa en excés), les begudes amb gas, alcohol, el sucre... aquests provoquen que el teu fetge es carregui de tòxics i no pugui depurar-los, degut a l'excés. El necessitem disponible per les seves funcions, en especial aquesta: la de depurar les toxines. La primavera és una estació que provoca moltes al·lèrgies: un fetge "carregat" pot empitjorar-les.

A més dels aliments anteriorment esmentats, pots protegir aquest òrgan amb Te Verde (tipus Bancha és una bona opció, així com el Sencha. Uns 3 al dia durant un mes), també les anous i l'alvocat (tot i que la seva temporada sigui a partir de maig, afegeix-li aleshores). Un altre bon aliment per "protegir" el fetge són les algues. Ull l'excés de qualsevol aliment!! 


¡SALUT!




Bibliografia:
- "Tabla de composición de Alimentos". Olga Moreiras et al. Ed. Pirámide. 16ena Edición. 
- www.onmeda.es 
- "Materia Medica". Bensky. Chinese Herbal Medicine.

ASTENIA PRIMAVERAL


Esta es la definición de ASTENIA de la RAE...

Y estos son algunos de los síntomas característicos de la ASTENIA PRIMAVERAL:
cansancio, desmotivación, irritabilidad, humor alterado, bajada de la libido, falta de energía, dificultad para conciliar el sueño, falta de concentración, menor apetito.

¿Te identificas con ellos? ¿Quizá con algunos?

Ellos podrían ser debidos al cambio de horario, modificaciones en el ambiente como las condiciones de luz, presión atmosférica... cambio de algunos hábitos (piensa que anochece más tarde, más buen tiempo...), cambio de alimentos... Todo esto afecta a nuestras hormonas así que no es de extrañar que nuestro ritmo biológico se altere y aparezcan algunos de éstos síntomas.
A nuestro cuerpo le llevará un tiempo la adaptación. De todos modos, puedes ayudarte con:

- Alimentación: equilibrada, buena, variada.
- Deporte moderado: así generarás betaendorfinas, te ayudarán a combatir este estado.
- Procurarte actividades que te aporten placer. Para generar endorfinas también (conocidas como hormonas del bienestar).
- Respetar tus horas de sueño.
- Hidrátate bien. Ya sabes, 1,5-2 litros al día.
- Sé ordenado/a con los horarios de tu alimentación y de tu sueño, sobretodo. Para facilitar la adaptación al organismo.

- Si hay otros síntomas como fiebre, mucosidad, irritación de garganta, alteraciones gastrointestinales... consulta a tu médico! No parece ser astenia primaveral.
- Intenta no darle importancia a tus pensamientos negativos, son consecuencia de la alteración orgánica. Bueno! a no ser que se sume, a la primavera, un momento vital conflictivo! Entonces quizá deberías procurar una solución.


¿Cómo puedes mejorar tu alimentación?

Proporciona a tu organismo hidratos de carbono complejos ricos en vitamina B. Estos son los cereales integrales, el mijo, la avena, el arroz, la quinoa, el sorgo, las legumbres. También vas a obtener este grupo de vitaminas del bróculi, coles, coliflor. Fíjate que la naturaleza te ofrece éstas verduras de temporada hasta entrada la primavera. 

Aporta también alimentos ricos en vitamina C: los cítricos como el kiwi, las fresas, naranja, limón. Melón, tomates, bróculi, espinacas.

Evidentemente, que la alimentación sea también de temporada. E intenta disminuir los lácteos de vaca, los fritos, las bebidas gaseosa, el alcohol, el azúcar... éstos provocan que tu hígado se cargue de tóxicos y no pueda depurarlos, por exceso. Lo queremos disponible para sus funciones, en especial ésta: la de depurar las toxinas. La primavera es una estación de muchas alergias: un hígado "cargado" puede empeorarlas. 

Además de los alimentos dichos anteriormente, puedes proteger éste órgano con el Te Verde (el tipo Bancha es una buena opción, así como el Sencha), también las nueces y el aguacate (aunque su temporada es más bien a partir de mayo hasta noviembre), así como las algas


¡SALUD!


Bibliografía:
- "Tabla de composición de Alimentos". Olga Moreiras et al. Ed. Pirámide. 16ena Edición. 
- www.onmeda.es 
- "Materia Medica". Bensky. Chinese Herbal Medicine.

domingo, 29 de marzo de 2015

RELATION BETWEEN FIVE PESTICIDES AND CANCER

Here you have an evaluation made by International Agency for Research of Cancer. They evaluated five organophosphates insecticides and herbicides, some of them banned in Europe, some in USA. 
Take a look, it's interesting to know...


Aquí tienes un estudio realizado por la Agencia Internacional de Investigación en Cáncer. Evaluaron 5 organofosfatos insecticidas y herbicidas, algunos prohibidos en Europa, otros en Estados Unidos. Te dejo el link para que lo leas, es interesante saberlo...

Aquí tens un estudi fet per l'Agència Internacional d'Investigació en Càncer. Van evaluar 5 organofosfats insecticides i herbicides, alguns prohibits a Europa, altres a Estats Units. Deixo aquí el link, interessant lectura...

martes, 17 de marzo de 2015

OMS I SUCRE / OMS Y AZÚCAR / SUGAR AND WHO...

When I studied dietetics, one of our teachers taught us daily intakes of every food.  The intake of free sugars (referring to monosaccharides and disaccharides) has to be maximum 10% of your carbohydrates total daily intake. As it's known by Mediterranean Diet. You can read this in "Carbohydrates" post in this blog (february 2015).
Now, WHO updated the information and it says that it has to be less than 5% of your total daily energy intake.
Perfect, I think we know that the better you eat, the better your health is (and we know to eat too much free sugars can cause you health problems in the future - obesity, diabetes, caries...). 

You can take a look at the WHO article here:
http://who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/




Cuando estudié dietética, una de nuestras profesoras nos enseñó sobre los porcentajes de ingestas diarias según grupo de alimentos. La ingesta máxima diaria de azúcares simples (refiriéndose a mono y disacáridos) debería ser como máximo un 10% del total de carbohidratos ingeridos. Como bien explica la Dieta Mediterránea. Puedes leer sobre esto en el post de "Carbohidratos" en este mismo blog.
Ahora encuentro este artículo de la OMS que dice que debería ser menos de un 5% de la ingesta energética total diaria. 
Me parece muy bien, creo que sabemos que cuanto menos azúcares simples comemos, menos probabilidades de, a la larga, padecer según que patologías (obesidad, caries, diabetes...).

Puedes leer dicho artículo en:




Quan vaig estudiar dietètica, una de les professores ens va explicar les ingestes diàries de cada grup d'aliments. La dels sucres senzills hauria de ser un 10% de la ingesta diària de carbohidrats. Com bé explica la Dieta Mediterrània. Hi ha un post en aquest blog on pots llegir sobre això, s'anomena "Carbohidrats". 
Ara em trobo aquest article de la OMS que diu que ha de ser menys d'un 5% de la ingesta energètica total diària. 
Perfecte, em sembla que sabem que quant més sucres senzills menges, més possibilitat de conseqüències a la teva salut, i més si n'abuses (obesitat, diabetes, càries...).

Pots llegir l'article esmentat a:

martes, 3 de marzo de 2015

THE WAY YOU EAT... HOW?

I've always written about "WHAT" do you eat and it is as important: "HOW" do you eat.

I'm sure you know that if you eat fast and you don't chew slowly, you will difficult your digestion. But, why? What does it mean exactly?

First of all, think about the food you ingest. Food is composed by carbohydrates, proteins, fat, vitamins, minerals, fiber, water... in different proportions, compose food; these nutrients are the ones you need to live. Digestion is the process that allows you to absorb these nutrients and to eliminate what your organism doesn't need.

Digestion starts in the mouth... well, not really: it starts before this part. When you smell or you see or you think about food, your body starts to secrete gastric and salivary juice. You know that, I'm sure you feel it... "Makes one's mouth water"... do you know this expression, don't you?
Well, when the organism starts to prepare the process, you feel you are hungry and you look for food. When you put it in the mouth, your teeth grind it to make it more digestible. Saliva has some enzymes that start to act too. These actions have the same aim: to make the food more assimilable. Assimilate means, in this context, to absorb, to let the nutrients go from the digestive tract to the blood, inside our organism (after this, it will use these nutrients for different functions).

Now... think about: if I chew few times, my teeth will not grind the food correctly... and, if I chew fast, the saliva will not mix with food so the enzymes will not act correctly. After that, food will go to the stomach, so it organ will be "busy" because it will do the "job" that saliva and teeth did not do. It makes you feel heavy, in physical discomfort, you can feel flatulence...

It's important, then, that you take your time to eat. And the quality of this time is also important. If you are thinking about what you have to do after eat, if you are thinking about the stress in your job while you are eating... your central nervous system will be activated. Do you know it? This system is the one who makes you be alert. This system reduces our digestive activity (less salivary and gastric juice = bad digestion). 

In summary: eat quietly, try not to think about other stuff and try to feel the food, their aroma, their flavor, and their texture... It makes you chew more and slowly cause you will be aware of it.

I like to think about how I eat and connect it with my way of live, my way assimilating the life. Take a look in the definition of digestion: http://www.wordreference.com/definition/digestion it is also a mental process, can you read it?

I couldn't help but wonder if a person eats slowly it means this person assimilate the life slowly too? He or she needs more time than other to digest life??


How do you eat?? And how are you in mental way??  Is there any relation??









domingo, 1 de marzo de 2015

¿CÓMO COMES?

En todos los "posts" anteriores, hemos puesto la atención en el "QUÈ" comes. Tan importante esto como el "CÓMO" comes.

Seguro que ya sabes que si comes rápido y masticando poco no facilitas la digestión. Pero, ¿por qué? ¿qué significa esto exactament?
Primero, piensa que cada alimento que ingieres está formado por hidratos de carbono, proteínas, grasas, vitaminas, minerales, agua, fibra... en más o menos proporción; estos son los nutrientes que necesitas para funcionar, para poder vivir. El proceso de digestión es el encargado de qué, en última instancia, absorbas = asimiles estos nutrientes y elimines lo que tu cuerpo no necesita o no puede asimilar.
Piensa, también, que la digestión se inicia en la boca... bueno, en realidad se inicia antes. Cuando hueles, ves algún alimento o bien piensas en él, tu organismo empieza a prepararse para una posible ingesta (secreta saliva, jugos gástricos). Y esto lo conoces, seguro lo has experimentado. ¿Cuántas veces has utilizado la frase "se me hace la boca agua" y en qué contexto?

Pues bien, una vez tu organismo se prepara y te avisa de que tienes hambre, buscas alimentarte. Cuando pones la comida en la boca, los dientes la trituran para hacerla más digerible; igualmente la saliva, ésta contiene una serie de enzimas que empiezan a actuar con el mismo objetivo: hacer más asimilable el alimento. Asimilar significa, en este contexto, absorber, permitir el paso de los nutrientes des del tubo digestivo hacia el interior del cuerpo, hacia nuestra sangre (dónde irán a distintas partes del cuerpo para cometer distintas funciones).

Ahora piensa: si mastico poco no trituro la comida, cierto? Y si lo hago rápido, no dejo suficiente tiempo el alimento en la boca para que se mezcle con la saliva y ésta pueda actuar. Y esta comida irá al estómago después, el cual secreta los jugos gástricos con el mismo fin de poder asimilar los nutrientes. Si la digestión en la boca se hace a medias, la del estómago va a ser más pesada, tendrá "más trabajo". Esto puede dar lugar a malestar, digestiones difíciles, gases...

Es importante tomarte tu tiempo para alimentarte. Y la calidad de este tiempo también lo es!
Si estás pensando en que "debo hacer no sé qué", "debo ir no sé donde", "en el trabajo tal"... vas a activar tu sistema nervioso simpático. ¿Te suena? Él es el que nos pone en alerta, nos activa. Y para hacerlo provoca una reducción de la actividad digestiva (menos jugos gástricos y salivales = peor digestión). Me explico, verdad?

Resumiendo: comer tranquilo, desconectando de otros pensamientos, notando qué estás comiendo, las senaciones que te provoca esto (olores, texturas, sabor, saliva...). Esto ya comportará que mastiques más y más lentamente.

Me gusta mucho pensar en cómo me alimento a nivel físico (qué como y cómo) y relacionarlo con mi manera de vivir, de asimilar la vida, de digerirla, de entenderla... Fíjate en la definición de "digerir" del RAE, también lo define a nivel psíquico:

Una persona que come muy lentamente, será que también asimila las vivencias lentamente y necesita más tiempo que otra para digerirlas??

¿Cómo comes tu? y ¿a nivel psíquico? ¿encuentras alguna relación?

T'HAS FIXAT EN COM MENGES?

En tots els "post" anteriors, hem posat l'atenció al "QUÈ" menges. Tant important com això és el "COM" menges.

Segur que bé ja saps, que si menges ràpid i mastegant poc no facilites la digestió. Però, per què? què vol dir això exactament?
Primer de tot, pensa que cada aliment que ingereixes està format per hidrats de carboni, proteïnes, greixos, vitamines, minerals, fibra, aigua... en més o menys proporció; aquests són els nutrients que tu necessites per poder funcionar, per poder viure. El procés de digestió és l'encarregat de què, en última instància, absorbeixis = assimilis aquests nutrients i eliminis allò que el teu cos no necessita o no pot assimilar.

Pensa que la digestió s'inicia a la boca... fem un incís: en realitat, s'inicia abans. Quan tu olores, veus algun plat de menjar, penses en un aliment, el teu organisme comença a segregar saliva i sucs gàstrics, és a dir, ja es prepara per una possible ingesta. I això ho saps perquè ho has experimentat. Quantes vegades has utilitzat la frase de "se'm fa la boca aigua" i en quin context?

Doncs bé, un cop l'organisme es prepara i t'avisa de què tens gana, busques aliment. Quan el poses a la boca, les dents el trituren per fer-l'ho més digerible; igualment, la saliva porta una sèrie d'enzims que comencen a actuar. Tota acció a aquest nivell té l'objectiu de fer més assimilable l'aliment. Assimilar significa, en aquest context, absorbir, "fer passar" els nutrients des dels intestins cap a l'interior de l'organisme, a la nostra sang (on s'utilitzaran per diverses funcions).

Ara pensa, si mastego poc no trituro bé el menjar, cert? i si ho faig ràpid, no deixo suficient temps l'aliment a la boca perquè es mescli amb la saliva i aquesta actui, si? Ara pensa que aquest menjar mastegat poc i ràpid anirà direcció estómac. Allí també hi ha una sèrie d'enzims i molècules que actuen per poder assimilar els nutrients. Però si fas el pas previ a l'estómac tant ràpid, l'aliment que arriba no està ben triturat: l'estómac tindrà "més feina". I això pot provocar malestar, digestions pesades, gasos... 

És important, doncs, prendre't el teu temps per alimentar-te. I la qualitat d'aquest temps!! Si estàs pensant que "has de fer no sé què", "has d'anar no sé a on", "a la feina tal"... activaràs el teu sistema nerviós simpàtic. N'has sentit parlar? Doncs és el que ens posa en atenció, ens activa. Justament aquest sistema redueix l'activitat digestiva (menys sucs salivals i gàstrics = més mala digestió). M'explico cert?

Resumint: menjar tranquil, intentant desconnectar d'altres pensaments i només notant què estàs menjant i les sensacions que et provoca (la olor, el sabor, textura, nota com salives, com et calmes...). Això ja et comportarà mastegar més i no fer-ho ràpidament. 

M'agrada molt pensar en com m'alimento a nivell físic (què menjo i com ho faig) i relacionar-ho amb la meva forma de viure, d'assimilar la vida, de digerir-la, d'entendre-la. Fixa't la definició de "digestió" del RAE: http://buscon.rae.es/drae/srv/search?val=diger%ED 
També ho defineix com a un procés psíquic
Una persona que menja lentament, serà que també assimila les vivències lentament i necessita més estona que una altra per digerir-les??

Com menges tu? i a nivell psíquic? hi trobes relació??